ΚΑΤΑΦΥΓΙ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΕΝΑΣ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!!!!!!

Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο1.400 μέτρωνστις πλαγιές των Πιερίων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Το Καταφύγιο ανήκει στον δήμο Βελβεντού και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 174 κάτοικοι.

Προπολεμικά αποτελούσε ανεξάρτητη κοινότητα. Το χειμώνα του 1943-1944 τα κατοχικά στρατεύματα έκαψαν το χωριό και οι κάτοικοί του κατέφυγαν μετά τη λήξη του πολέμου στο Βελβενδό, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στην Κατερίνη.

external image images?q=tbn:ANd9GcRJMfnE_nHqi8cIQLmJNN8UPimbD7fKopXKsqLvs_u4Wr8GYUoqgLAiu4xB


Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι η γενέτειρα του ήρωα του Καζαντζάκη Αλέξη Ζορμπά. Πάνω στα ερείπια του σπιτιού του σήμερα χτίζεται ένα οίκημα που θα λειτουργήσει και ως Λαογραφικό Μουσείο.

H θερμοκρασία είναι 8-14 βαθμούς χαμηλότερη από μία πεδινή περιοχή.


external image images?q=tbn:ANd9GcQEXu-1Z6dt6p5vO4Vvm4mOzQPK-yznudCtFZ0L5X5m76_mdNmY

Το μέρος είναι σπαρμένο από ατελείωτα πεύκα και γενικά πράσινο. Μάλιστα, υπάρχει λοφίσκος (ονόματι Καραούλι) από όπου μπορεί κανείς ν΄απολαύσει μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τη λίμνη του Αλιάκμονα!!!!!!


Για όσους αγαπούν το βουνό, τον καθαρό αέρα, τη φύση, το περπάτημα,τη δροσιά, το Καταφύγι αποτελεί ιδανικό προορισμό.

nonos
nonos


Αμμουλιανή
external image sli004.jpg

Ιστορικά η Αμμουλιανή αποτελεί μετόχι της Μονής Βατοπεδίου και στις αρχές του 1925, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το νησί παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες των νησιών της Προποντίδας (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι και Σκουπιά). Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους την τέχνη και την γνώση της αλιείας, με την οποία οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με τον τουρισμό.
Τα βλέμματα των περαστικών κερδίζουν ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1865 στην πλατεία του νησιού, η Λέσχη και το παλιό Σχολείο. Παράλληλα σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο Αρσανάς στο λιμάνι του νησιού, τυπικό δείγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπου παλαιότερα τοποθετούσαν οι μοναχοί τα καΐκια τους, σε περιόδους κακοκαιρίας.

Το νησί διαθέτει πανέμορφες παραλίες, οι οποίες ξεπερνούν τις 30, με γραφικούς όρμους, χρυσή άμμο και κρυστάλλινα καταπράσινα νερά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνεμοι είναι ασθενείς και σπανίως εμφανίζονται έντονες καιρικές και κλιματολογικές αλλαγές. Το οδικό δίκτυο καλύπτεται από 6 χιλιόμετρα άσφαλτο και πολλούς χωματόδρομους, οι οποίοι καταλήγουν σε μοναδικές παραλίες και φυσικά τοπία.


external image sli003_01.jpg

(ΑΙΝΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΣ).
OFLIS

Φθηνότερο το ταξίδι για τη Βενετία απ' ό,τι για τη Ρόδο

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους μείωσης των τιμών των εισιτηρίων, όμως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν δέχονται να τις ρίξουν

«E» 30/4
Text Size
Μεγαλύτερα Γράμματα
Μεγαλύτερα Γράμματα

Μικρότερα Γράμματα
Μικρότερα Γράμματα

mail to
mail to

Εκτυπώστε το Αρθρο
Εκτυπώστε το ΑρθροΦθηνότερο το ταξίδι για τη Βενετία απ' ό,τι για τη Ρόδο
Φθηνότερο το ταξίδι για τη Βενετία απ' ό,τι για τη Ρόδο

Η "απογείωση" των ναύλων βάζει φωτιά στην τουριστική αλλά και την εμπορευματική κίνηση των νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ταξίδι επιβατών από Πάτρα για Βενετία ή Ανκόνα είναι σε πολλές περιπτώσεις αισθητά φθηνότερο από το κόστος ταξιδιού προς κάποιο νησί μας, αν και η απόσταση είναι κατά πολύ μικρότερη.


Μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο η κυβέρνηση αναζητά τρόπους μείωσης των ναύλων και όπως έχει δηλώσει ο υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, εξετάζεται η κατάργηση κάποιων χρεώσεων υπέρ τρίτων με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει "συμφωνία κυρίων" με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για αντίστοιχη μείωση του εισιτηρίου. Ηδη, πάντως, πηγές από τον χώρο της ακτοπλοΐας εμφανίζονται αρνητικές σε τέτοια συμφωνία, επικαλούμενες την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που φαίνεται, μάλιστα, να έχει μακροχρόνια χαρακτηριστικά.
Πήραν την "ανηφόρα"
Ετσι, το πρόβλημα αρχίζει να παίρνει "εκρηκτικές" διαστάσεις, με τις τιμές προς τα νησιά να έχουν πάρει την "ανηφόρα" και να διαμορφώνονται ακριβότερες ακόμα και κατά 50% από ένα ταξίδι με επιστροφή στη Βενετία. Είναι ενδεικτικό ότι το ταξίδι σε δίκλινη καμπίνα με ΙΧ με επιστροφή για τη Βενετία, που απέχει από την Πάτρα 621 μίλια, κοστίζει 423 ευρώ. Το αντίστοιχο ταξίδι από Πειραιά για Ρόδο, που η απόσταση είναι μόλις 250 μίλια, κοστίζει ακόμα και 675,5 ευρώ.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το ταξίδι σε δίκλινη καμπίνα με ΙΧ με επιστροφή για την Ανκόνα, που απέχει από την Πάτρα 512 μίλια και κοστίζει και 498 ευρώ, ενώ από Πειραιά για Κάρπαθο, που η απόσταση είναι 242 μίλια, το κόστος (σ.σ. δίκλινη καμπίνα με ΙΧ και επιστροφή) φτάνει στα 535 ευρώ.
Είναι γεγονός ότι στις εσωτερικές γραμμές υπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, σοβαρή επιβάρυνση από τα τέλη υπέρ τρίτων. Οι επιβαρύνσεις επεκτείνονται και σε εμπορευματικές μεταφορές, με αντίστοιχο κόστος στη διακίνηση εμπορευμάτων, με ύπαρξη κράτησης "υπέρ των φορτοεκφορτωτών για διαφυγούσα εργασία". Η... απίστευτη χρέωση φτάνει στην περίπτωση της Κρήτης ακόμα και στο 9,84% επί του καθαρού ναύλου.
Η ηγεσία του υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων έχει εισηγηθεί την κατάργηση ανάλογων χρεώσεων, όπως τα αχθοφορικά και τα λεμβουχικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συζητείται ακόμα η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΝΑΤ-ΚΑΕΟ, που έχει θεσμοθετηθεί ως ασφαλιστική κάλυψη επιβατών και οχημάτων στη διάρκεια του ταξιδιού και αποτελεί ένα έσοδο υπέρ του ΝΑΤ.
Αντίθετα, έχει αποφασιστεί να μην υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ, στον επίναυλο, που αποτελεί το μοναδικό έσοδο για την επιδότηση ακτοπλοϊκών συνδέσεων και στα τέλη υπέρ Οργανισμών Λιμένων και Λιμενικών Ταμείων.
ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ
Οι κρατήσεις που βαρύνουν το εισιτήριο του πλοίου της ακτοπλοΐας είναι κατά κανόνα ποσοστιαίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ανάλογα με τον καθαρό ναύλο και η επιβάρυνση που προκαλούν να διαφέρει ανάλογα το εισιτήριο.
Οι βασικότερες είναι οι εξής:
ΦΠΑ: Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης και αντιπροσωπεύει το 13% επί της τιμής του εισιτηρίου για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα.
ΚΑΕΟ-ΝΑΤ: Κράτηση υπέρ ΝΑΤ και Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων και ανέρχεται στο 6,5% επί της ονομαστικής τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.
Επίναυλος: Ανέρχεται στο 3% επί της ονομαστικής αξίας του εισιτηρίου και σκοπό έχει την είσπραξη εσόδου για την επιδότηση της λειτουργίας των άγονων γραμμών.
Λιμενικά Τέλη: Κράτηση υπέρ Οργανισμών Λιμένων και Λιμενικών Ταμείων και ανέρχεται σε 5 - 5,5% επί της ονομαστικής τιμής του εισιτηρίου.
Λεμβούχοι - Αχθοφορικά: Αφορά κρατήσεις που επιβάλλονται υπέρ λεμβούχων και αχθοφόρων και ανέρχονται περί τα 0,50-0,60 ευρώ ανά επιβάτη.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης


E-GO.GR
NONOS
external image printIcon.gif
Contact
Contact
external image closeGuide.gif

Κέρκυρα, ο απόλυτος πασχαλινός προορισμός

external image kkerkira_main.jpgΤο travel.gr σας προσκαλεί σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την βραδιά της Ανάστασης. Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα και ένα φορτισμένο συγκινησιακά περιβάλλον ζήστε ένα αλησμόνητο Πάσχα... αλά κερκυραϊκά!

Στην Κέρκυρα το Πάσχα ονομάζεται Λαμπρή ή Λαμπριά, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη λαμπρότητα της ημέρας. Σε κανέναν άλλο τόπο δεν νιώθει κάποιος τόσο έντονα την ατμόσφαιρα της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας. Οι πολυάριθμες εκκλησίες του νησιού επιτείνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα των ημερών, ενώ τα τοπικά έθιμα, γνωστά τοις πάσι για την κατανυκτική τους ατμόσφαιρα, κάνουν το νησί των Φαιάκων μοναδικό, καθιστώντας το πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Μεγάλη Πέμπτη

Την Μεγάλη Πέμπτη η Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Μια πρώτη βόλτα στην Πίνια, όπως ονομάζεται το παλιό εμπορικό κέντρο, και στους δρόμους γύρω από αυτήν, όπου οι μουσικές από τις τελευταίες πρόβες των Φιλαρμονικών προκαλούν δέος στους φιλόμουσους, προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Αν βρεθείτε στο Duomo, την καθολική μητρόπολη θα γίνετε μάρτυρες μιας τελετής που τηρείται απαρέγκλιτα χρόνια τώρα. Μετά τους καθιερωμένους ψαλμούς, ο αρχιεπίσκοπος, αφού βγάλει τα άμφιά του, γονατίζει και πλένει τα πόδια δώδεκα άνηβων παιδιών.

Καμία περιγραφή, όσο ατμοσφαιρική και λεπτομερής κι αν είναι, δεν μπορεί να αποδώσει επακριβώς τις εικόνες που αντικρίζουν οι τυχεροί επισκέπτες κατά την παραμονή τους στο νησί.

Μεγάλη Παρασκευή

Στην Κέρκυρα, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα, τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των Επιταφίων. Μόνο που εδώ πρόκειται για μια ακολουθία φαντασμαγορική, καθώς η παρουσία των Φιλαρμονικών και των χορωδιών, των χιλιάδων Κερκυραίων και επισκεπτών δίνει μια διαφορετική διάσταση στη συγκεκριμένη μέρα.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής είναι για τους περισσότερους αφιερωμένο σε βόλτες στα καντούνια, στο Καμπιέλο -την παλαιότερη συνοικία της Κέρκυρας- και στην Κοφινέτα, μέχρι να καταλήξουν στο Λιστόν, σήμα κατατεθέν της πόλης, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδας. Από εκεί περνούν το μεσημέρι οι Επιτάφιοι όλων των εκκλησιών. Οι προνοητικοί πιάνουν από νωρίς ένα τραπέζι σε κάποιο από τα πολλά cafes που βρίσκονται κάτω από τις καμάρες με τα χαρακτηριστικά φανάρια. Όσο περνάει η ώρα, η πλατεία γεμίζει κόσμο και τα τραπεζάκια γίνονταν σταδιακά αντικείμενο... πόθου. Η κυκλοφορία «μπουκώνει» τους γύρω δρόμους, ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία, που καταφτάνουν για να καλύψουν το γεγονός, ετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή. Εκείνες τις ώρες είναι καλύτερα να αποφύγετε τις βόλτες στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, καθώς δημιουργείται πραγματικό χάος! Αυτό θα το καταλάβετε αν τύχει να πέσετε πάνω σε μια από τις λιτανείες.

external image kkerkira_03.jpg

Στο Λιστόν οι «προνομιούχοι» θαυμάζουν τους στολισμένους με άνθη Επιταφίους που περνούν από μπροστά τους, ο καθένας συνοδευόμενος από την μπάντα της εκάστοτε ενορίας, τη χορωδία και φυσικά τους πιστούς που κρατούν φλάμπουρα, βενετσιάνικα φαναράκια και μεγάλα κεριά. Ωστόσο, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιμένουν ανυπόμονα να βγει στις 22:00 ο τελευταίος, εκείνος της Μητρόπολης, από την περιοχή Σπηλιά κοντά στο Παλιό Λιμάνι. Τον κρατούν στους ώμους τους Ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, ενώ οι τρεις Φιλαρμονικές -Παλαιά, Καποδίστριας και Μάντζαρος- μαγεύουν με τις μελωδίες τους. Σύμφωνα με το έθιμο, η Παλαιά Φιλαρμονική του νησιού παίζει το «Adagio» του Albinoni, η «μπλε» Μάντζαρος εκτελεί τη «Marcia Funebre» του Verdi και η «κόκκινη» Καποδίστριας το πένθιμο εμβατήριο του Chopin και τη «Sventura» του Mariani. Η ατμόσφαιρα είναι πέρα για πέρα κατανυκτική, ενώ η περιφορά του Επιταφίου καθηλώνει τους πάντες στο πέρασμά της, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Αφού περάσει όλη η πομπή, ο κόσμος σκορπίζεται στους γύρω δρόμους και τα μπαράκια ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους «πιστούς» της διασκέδασης...

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο, ξυπνήστε νωρίς για να παρακολουθήσετε ένα μοναδικό έθιμο στην Παναγία των Ξένων -ένα ναό που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα. Εκεί, στις 6 το πρωί γίνεται ένα είδος αναπαράστασης του σεισμού που συντάραξε τη γη την ώρα της Σταύρωσης του Ιησού. Οι εκκλησιαζόμενοι χτυπούν δυνατά τα στασίδια αλλά και τα πόδια τους στο δάπεδο του ναού, προσομοιάζοντας έτσι τη σκηνή του σεισμού μετά την Ανάσταση.

Στις 8 κατηφορίστε στο Λιστόν και παρακολουθήστε τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη της πόλης, που περνάει μαζί με τον Επιτάφιό του μια ώρα αργότερα. Πρόκειται για τελετή που καθιερώθηκε το 1553, σε εποχή σιτοδείας, όταν ο Αγιος έσωσε το νησί από το λοιμό. Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Η κοσμοπλημμύρα ξεπερνά κάθε φαντασία! Και μόνο στο άκουσμα του «Αμλέτου» από την Παλαιά Φιλαρμονική θα καταλάβετε το λόγο για τον οποίο αξίζει να θυσιάσετε λίγες ώρες ύπνου.

Αυτό πάντως που περίμενει με ανυπομονησία μικρού παιδιού ο επισκέπτης, είναι το σπάσιμο των μπότηδων (ο μπότης είναι το κανάτι με το στενό στόμιο και τα δύο χερούλια), έθιμο γνωστό σε όλους από την τηλεοπτική μετάδοση του..

external image kkerkira_01.jpg

Έτσι, το Μεγάλο Σάββατο, στις 11 το πρωί, που γιορτάζεται η πρώτη Ανάσταση, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στη Σπιανάδα για να παρακολουθήσει αυτό το τόσο δημοφιλές δρώμενο. Αφού οι αστυνομικοί εκκενώσουν το χώρο κάτω από τα σπίτια, δίνεται το σήμα και το νησί... «σείεται»! Μικρά και μεγάλα κανάτια γεμάτα νερό κάνουν «ελεύθερη πτώση» από τα μπαλκόνια, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό ήχο με το σπάσιμό τους.

Η προέλευση του εθίμου δεν είναι εξακριβωμένη. Κατά μία εκδοχή πηγάζει από τους προχριστιανικούς χρόνους και είναι κατάλοιπο αρχαίων λατρευτικών παραδόσεων, ενώ κατά μία άλλη έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία, αφού οι Ενετοί πετούσαν την Πρωτοχρονιά πλήθος αντικειμένων από το μπαλκόνι με την ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα φέρει καινούρια. Oι Κερκυραίοι το οικειοποιήθηκαν, αντικαθιστώντας τα παλιά αντικείμενα με πήλινα κανάτια.

Μία άλλη εξήγηση θέλει το σπάσιμο των μπότηδων να έχει ειδωλολατρική προέλευση, τοποθετώντας το Πάσχα στην αρχή της νέας βλαστιτικής περιόδου, οπότε η φύση ξυπνάει από τον χειμωνιάτικο λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Με την ολοκλήρωση του εθίμου, οι επισκέπτες τρέχουν να πάρουν κομμάτια από τα σπασμένα δοχεία -θεωρείται πως φέρνουν γούρι- ενώ οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια.

Μετά τους μπότηδες ο κόσμος μαζεύεται στην Πίνια (Πλατεία Βραχλιώτη), όπου αναβιώνει ένα άλλο έθιμο, αυτό της μαστέλας. Πρόκειται για ένα βαρέλι που στολίζουν με μυρτιές και κορδέλες και στο οποίο τις προηγούμενες μέρες οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος μπαίνει μέσα για να τα μαζέψει. Παλιότερα αυτός που βουτούσε δεν ήταν εθελοντής, αλλά ένας περαστικός που τον έριχναν... με το ζόρι!

Με το τέλος των εθίμων, όλοι ξεχύνονται στα καντούνια για βόλτα ή για να απολαύσουν μία παγωμένη τσιτσιμπίρα σε κάποιο από τα cafes, ενώ «κάτι κουρασμένα παλικάρια», που έχουν ξυπνήσει από τα χαράματα, πάνε να αναπαυτούν στην αγκαλιά του Μορφέα. Άλλωστε, η νύχτα της Ανάστασης προμηνύεται μεγάλη...

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόλις έφτασε! Πριν από την Ορθόδοξη, όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει στον Duomo την Καθολική ακολουθία της Ανάστασης. Με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η Ανάσταση εδώ ολοκληρώνεται στις 11 το βράδυ, έτσι ώστε να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη.

Το βράδυ της Ανάστασης η Κέρκυρα φτάνει στο απόγειο της μεγαλοπρέπειας. Η λειτουργία τελείται στην Πάνω Πλατεία, απέναντι από το Παλιό Φρούριο. Από τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών αντικρίζεις μια εντυπωσιακή εικόνα· μικρές τρεμάμενες φλόγες από χιλιάδες αναμμένα κεράκια που φωτίζουν τον περίγυρο. Όσο για την ώρα του «Χριστός Ανέστη»; Τα πυροτεχνήματα από το Φρούριο, αλλά και οι κρότοι των βεγγαλικών προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Στο πασχαλινό τραπέζι που ακολουθεί, οι φογάτσες (τσουρέκια με ένα κόκκινο αυγό στη μέση) τρώγονται μετά μανίας μαζί με τις κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού). Δεν λείπει βέβαια και η ντόπια παραλλαγή της μαγειρίτσας, που την ονομάζουν τσιλίχουρδα και είναι πραγματικά πεντανόστιμη.

Μετά το δείπνο, τα μπαράκια και τα clubs αποτελούν μέρη συνάντησης της νεολαίας και υπόσχονται διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες...

external image kkerkira_02.jpg

Κυριακή του Πάσχα

Ξημερώνει Κυριακή του Πάσχα. Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε κοιμηθεί ούτε μία ώρα, όταν στις 7 το πρωί, θα σας ξυπνήσουν οι Φιλαρμονικές που κάνουν την περιφορά της εικόνας της Ανάστασης στις εκκλησίες της πόλης.

Όσο για το κερκυραϊκό πασχαλιάτικο τραπέζι; Εδώ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια κι έτσι δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Το μεσημέρι της Λαμπρής οι Κερκυραίοι συνηθίζουν να πηγαίνουν σε φιλικά σπίτια, κυρίως στην εξοχή, όπου τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Ιδιαίτερο είναι το έθιμο με τα κόκκινα αυγά, τα τσόφλια των οποίων κολλάνε στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους, για να 'ναι ευλογημένη η σοδειά.

Κάπως έτσι φτάνει στο τέλος του ο εορτασμός του Πάσχα, σημαίνοντας ταυτόχρονα και το πέρας των διακοπών για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Όλοι όσοι αποχαιρετούν την Κέρκυρα είναι πια πεπεισμένοι πως σε κανέναν άλλο τόπο δεν θα μπορούσαν να βιώσουν τόσο ολοκληρωτικά την ατμόσφαιρα αυτής της μεγάλης χριστιανικής γιορτής!


Πηγή: www.travelstyle.gr

Η άποψή σαςexternal image ArowOr.gif Γράψτε το σχόλιό σας. (Αναφέρεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες)
Άλλες Καταχωρήσεις Λέξεις Κλειδιά:

» Δείτε Περισσότερα
Τελευταίες ΚαταχωρήσειςΚέρκυρα, ο απόλυτος πασχαλινός προορισμόςexternal image kkerkira_sec.jpgΤο travel.gr σας προσκαλεί σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό, από τη Μεγάλη Πέμπτη...ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟexternal image nnaxos_sec.jpgΦέτος το Πάσχα περάστε το στην όμορφη Νάξο! Η Νάξος είναι το...Γυρίστε την Ευρώπη επάνω σε… δύο ράγες, με το InterRailexternal image train_sec.gifΡομαντικό και ατμοσφαιρικό, άνετο και συνεπές, οικολογικό και οικονομικό, το τρένο αποτελούσε...ΤΟ ΕΖΗΣΑ , ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ!!!!!


ΝΟΝΟΣΣεν Μόριτζ

Γιατί θεωρείται το κορυφαίο χειμερινό θέρετρο της Ευρώπης


Σεν Μόριτζ
Σεν Μόριτζ
Η πόλη είναι chic. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ως «σαμπανιζέ», γιατί έχει ήλιο περίπου 322 ημέρες στο χρόνο και η αντανάκλασή στο χιόνι κάνει τα πάντα να γυαλίζουν. Σήμερα στο Σεν Μόριτζ κατοικούν 5.400 άνθρωποι και μπορούν να φιλοξενηθούν άλλοι τόσοι στα πολυτελή και τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, τα σαλέ και τα διαμερίσματα. Είναι το δεύτερο «σπίτι» των πλουσίων και των διασημοτήτων και προσφέρει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στον κόσμο (έχει έκταση 350χλμ., διασχίζει 9 βουνά και φιλοξενεί 150 πίστες). Να γιατί.
Μπορεί να φημίζεται ως ένας από τους πιο αριστοκρατικούς χειμερινούς προορισμούς, που φιλοξενεί το διεθνές jet set και τους γόνους των βασιλικών οικογενειών, όμως το Σεν Μόριτζ αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους, καθώς συνδυάζει τα βασικά "απαιτούμενα" ενός χειμερινού ταξιδιού: φύση, αθλητισμό, πολιτισμό, δράση.
external image St_Moritz1_medium.jpg
Το Σεν Μόριτζ την άνοιξη.
Εκτός από το Σεν Μόριτζ, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ακόμη 12 μικρά χωριά στη γύρω περιοχή.Μερικά από αυτά είναι:
Η Pontresina, με το υπέροχο τοπίο, www.pontresina.ch ,
η «γοητευτική» Celerina www.engadin.stmoritz.ch/celerina,
το trendy resort Silvaplana www.engadin.stmoritz.ch/silvaplana,
το οικογενειακό Maloja www.engadin.stmoritz.ch/maloja


και το παραδοσιακό S-chanf www.engadin.stmoritz.ch/s-chanf

external image 330905a0aa3a1d931863a0822b644902.jpg
Άποψη ενός μοναδικού σημείου του Σεν Μόριτζ.
Ο βασικός λόγος που έκανε το Σεν Μόριτζ παγκοσμίως γνωστό είναι ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ski resorts του κόσμου. Εκτείνεται σε 350 χιλιόμετρα (σε υψόμετρο μέχρι 3.303μ) και φιλοξενεί την παλαιότερη σχολή σκι στον κόσμο. Τον περασμένο αιώνα στο Σεν Μόριτζ διεξάχθησαν δύο φορές οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ακόμη, όμως, κι αν δεν είστε λάτρεις των σπορ, μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη, να παρακολουθήσετε παραστάσεις όπερας (www.opera-stmoritz.ch), να κάνετε shopping και να επισκεφθείτε εκθέσεις τέχνης. Επιπλέον, αξίζει να κάνετε ένα πέρασμα από το καζίνο της πόλης.http://www.casinostmoritz.ch/eng/index.htm
external image f8f98c707c6e813957c268042828e73a.jpgΤο χιονοδρομικό κέντρο του Σεν Μόριτζ είναι χωρισμένο σε 150 πίστες. Το πάσο για μία ημέρα ξεκινά περίπου από τα 150 ευρώ και ξεπερνά τα 800 ευρώ για 30 ημέρες.external image viaserlas_01_medium.jpg
O πολυτελής δρόμος Via Serlas στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα εμπορικά καταστήματακαι οι boutique των μεγάλων οίκων μόδας, από Chanel μέχρι Louis Vuitton.
Αξίζει να επισκεφθείτε: Το Sergantini Museum που χρονολογείται από το 1908. http://www.segantini-museum.ch/htmls/englisch/index2.htm


Για βραδινή έξοδο: Για ποτό μπορείτε να πάτε στο Hotel Schweizerhof (http://www.schweizerhofstmoritz.ch/), όπου τρία διαφορετικά μπαρ παρέχουν έναν λαβύρινθο επιλογών διασκέδασης, ανάλογα με τις διαθέσεις σας ή το Bobby’s Pub (http://www.bobbys-pub.ch/newside.htm), που έχει ακριβώς το στυλ της βρετανικής παμπ και σερβίρει μπύρες από όλη την Ευρώπη.
Για φαγητό μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα εστιατόρια:


http://www.el-paradiso.ch/

http://cascadestmoritz.com/

http://www.suvrettahouse.ch/en/gastronomie/chasellas.aspx

Για budget επιλογές σε εστιατόρια, κάντε κλικ εδώ:
http://www.stmoritztravelplanner.com/food/budget.html


Για γενικές πληροφορίες σε σχέση με το ταξίδι σας στο Σεν Μόριτζ, επισκεφθείτε τις σελίδες:www.**stmoritz**.ch
http://www.travel-library.com/europe/switzerland/st._moritz/V.I.P


ΛΟΦΟΣ ΕΛΛΑΣΟΝΑΣ

Σ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ VIP.

external image lofoskinotita.jpgexternal image lofoseisodos1.jpg

external image lofospaidikixara.jpgexternal image lofoskouri2.jpg

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ, ΕΚΑΝΕ ΚΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΛΗΘΡΑ O VIP.!!!!! ( ΟΥΑΟΥ !!).


OFLIS


ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΟΛΟΙ ΟΙ CELEBRETIES EKEI ΣYXNAZOYME


ΓΙΑ ΠΟΛΥ V.I.P ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι πιο hot χιονισμένοι προορισμοί για ρομαντικές αποδράσεις!
external image xionodromika_h_633_451.jpg Φωτό: © Fotolia
Τι θα έλεγες για μια διήμερη απόδραση με τον σύντροφό σου; Χιόνισε... Πάρε τον αγαπημένο σου και πηγαίνετε για σκι! Είναι in, είναι διασκεδαστικό και πάνω από όλα, η θέα στο χιονισμένο τοπίο δίπλα στο τζάκι είναι ό,τι πιο ρομαντικό. Η Ελλάδα είναι Παράδεισος και τον Χειμώνα.

Ο χιονοπόλεμος θα σας ανανεώσει, θα γελάσετε, θα έρθετε πιο κοντά και φυσικά θα γυμναστείτε αν είστε fan των χειμερινών σπορ και ιδιαίτερα του σκι!

Πάρε ιδέες για προορισμούς και δες πόσο θα σου κοστίσει η διαμονή για ένα Σαββατοκύριακο. Μόνο κλείσε το δωμάτιό σου άμεσα γιατί πολύ σύντομα δεν θα βρίσκεις διαθέσιμο.

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

external image samarina.jpg

Δημοφιλής προορισμός για σκι, με τους επισκέπτες να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Στα βουνά των Γρεβενών, το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας έχει χιόνι για μεγάλη διάρκεια μέσα στη σεζόν. Αν θέλεις να ξεφύγεις από τα τετριμμένα δοκίμασε πεζοπορία στους γύρω δρυμούς της Βάλια Κάλντα και του Αώου, αλλά και ράφτινγκ ή ποδήλατο στο βουνό.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.646μ-2.115μ. και απέχει 230χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 420χλμ. από την Αθήνα

Που θα μείνεις;
- ΦΡΑΤΕΛΙΑ
Αν αναζητάς μια οικονομική λύση, αυτή είναι η επιλογή σου. Απέχει 13 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας
Μια διανυκτέρευση με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 50€
Τηλ: 26550 24816

- Hotel Vasilitsa Resort
Με μια επιβάρυσνη παραπάνω μπορείς να κλείσεις δωμάτιο στο Vasilitsa Resort που βρίσκεται 8,5 χλμ από το χιονοδρομικό. Το ξενοδοχείο σου παρέχει spa, ενώ μπορείς να επισκεφτείς τις πίστες για σκι με λεωφορείο του ξενοδοχείου.
Μια διανυκτέρευση με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 80€
Τηλ: 24620 83555
3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

external image 3-5pigadia.jpg

Είναι ίσως ο πιο hot spot χειμερινός προορισμός για χειμερινά σπορ με δεκάδες celebrities να δοκιμάζουν την τύχη τους στο ski και τo snowboard. Είναι το μόνο χιονοδρομικό με τεχνητό χιόνι, ώστε να μην ανησυχείς αν οι πίστες είναι ανοικτές. Εκτός βέβαια από ski μπορείς να απολαύσεις πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450μ.-2.0005μ και απέχει από την Θεσσαλονίκη μόλις 108χλμ και από την Αθήνα 557χλμ.

Που θα μείνεις;
- Ξενώνας Πλειάδες
Πέντε μόλις λεπτά από το χιονοδρομικό θα απολαύσεις το γραφικό δωμάτιο με τζάκι και θέα το βουνό.
Μια διανυκτέρευση με πρωινό σε αυτόνομο σπιτάκι κοστίζει 60€
*Εκμεταλλέυσου την προσφορά και διανυκτέρευσε 2 βραδιές με 99€ σύνολο
Τηλ: 23320 44415

- Ξενοδοχείο Σφένδαμος
Για εσένα που θέλεις να ζήσεις την εμπειρία του ξύλινου σπιτιού μέσα στο δάσος.
Μια διανυκτέρευση για δύο άτομα με πρωινό κοστίζει 100€
*Αν σκοπεύεις να επισκεφθείς το βουνό με μεγάλη παρέα επίλεξε το διόροφο σπιτάκι που θα στοιχίζει 35€ το άτομο (για παρέα άνω των 6 ατόμων)
Τηλ: 23320 44120ΠΗΛΙΟ
external image pilio.jpg

Πέτρινα γραφικά σπιτάκια, σοκάκια και πολύ πράσινο. Ο πρώτος προορισμός που σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας αυτή την περιγραφή είναι φυσικά το Πήλιο. Κοντά στο χωριό Πορταριά λειτουργεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά χιονοδρομικά κέντρα. Απόλαυσε την θέα του Αιγαίου Πελάγους από την πίστα την ώρα που κάνεις σκι.
Αν είσαι δεινή σκιέρ, τότε να θυμάσαι πως το Πήλιο είναι το μόνο μέρος όπου μπορείς να κάνεις σκι και το βράδυ. Τεράστιοι προβολείς κάνουν τη νύχτα μέρα και σου επιτρέπουν κάθε Σάββατο βράδυ να "σκίζεις" τις πίστες.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.170μ.-1.471μ. και απέχει 239 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 346χλμ. από την Αθήνα

Που θα μείνεις;
- Hotel Άλκηστις
Παραδοσιακό ξενοδοχείο στο χωριό Πορταριά σε πολύ καλή τιμή. Απέχει μόλις 12 χλμ. από την πίστα!
Μια διανυκτέρευση σε δίκλινο παραδοσιακό δωμάτιο με πρωινό κοστίζει 45€
Τηλ: 24280 99828

- Studio Έναστρον
Αυτόνομο studio για εσενα που θέλεις περισσότερη "άπλα" και ησυχία.
Μια διανυκτέρευση σε δίχωρο studio κοστίζει 80€
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
external image karpenisi.jpg
Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός για το Χειμώνα. Εκτός από την πρωτεύουσα, θα ανακαλύψεις ένα πολύ όμορφο τοπίο στο όρος Βελούχι όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό. Δοκίμασε να μείνεις ένα βράδυ στο καταφύγιο του χιονοδρομικού. Είναι μια μοναδική εμπειρία.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.750μ. - 2.100μ. σε απόσταση 248χλμ. από την Αθήνα και 368χλμ. από τη Θεσσαλονίκη

Που θα μείνεις;
Αν η διαμονή στο καταφύγιο σου θυμίζει κάτι από Survivor διάλεξε κάποιο άλλο πιο άνετο δωμάτιο

- Άνεσις Hotel
Αν επιθυμείς ένα οικονομικό δωμάτιο στο πλησιέστερο χωρίο τότε το ξενοδοχείο Άνεσις είναι μια πολύ καλή επιλογή. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο (15 λεπτά).
Μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει 65€
*Αν έχει χρόνο να διανυκτερεύσεις και την Παρασκευή τότε η τιμή πέφτει στα 60€/ημέρα
Τηλ: 22370 80700

- Evillion Village
Μικρές πολυτελείς βιλίτσες από κορμούς δέντρων 15 χλμ από τις πίστες του σκι. Το δωμάτιο έχει τζάκι και υδρομασάζ για ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης
Μια διανυκτέρευση για δύο άτομα με πρωινό κοστίζει 80€
Τηλ: 22370 25555

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

external image PC230120.JPG

Μια ευκαιρία να διασκεδάσεις στα clubs της Αράχωβας και φυσικά να κάνεις ski στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, τον Παρνασσό. Έχοντας την Αράχωβα σαν "ορμητήριο" μπορείς να επισκεφθείς τους Δελφούς, την γραφική Αγόριανη και την Ιτέα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.660μ-2.260μ. και σε απόσταση 180χλμ. από την Αθήνα και 365χλμ. από τη θεσσαλονίκη

Που θα μείνεις;
- Ξενώνας Ειρεσιώνη
Βρίσκεται μέσα στην Αράχωβα από όπου και θα κάνεις τις εξορμήσεις σου στον Παρανσσό.
Μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτι με πρωινό κοστίζει 70€
*Η τρίτη διανυκτέρευση είναι με έκπτωση 40% και θα σου στοιχίζει 42€
Τηλ: 22670 29104

- Alpen House
Για όσους επιθυμούν περισσότερη πολυτέλεια, με υπηρεσίες ομορφιάς, spa και γυμναστηρίου. Το Alpen House βρίσκεται επίσης στην Αράχωβα 20 λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο
Δύο διανυκτερεύσεις (Παρασκευή-Σάββατο) σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζουν 95€
Τηλ: 22670 31068ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
external image kalavrita%20xionodromiko1.jpg

Από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της χώρας και φυσικά τους πιο πολυσύχναστους χειμερινούς προορισμούς. Εκτός από τα χειμερινά σπορ, εκμεταλεύσου το διήμερο για να κάνεις μια βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο στα βουνά της Αχαΐας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ - 1.420μ και σε απόσταση 208χλμ. από την Αθήνα και 717χλμ. από τη Θεσσαλονίκη

Που θα μείνεις;
- Ξενοδοχείο Λήδα
Βρίσκεται λίγο έξω από τα Καλάβρυτα και μόλις 20 λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο.
Μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει 75€
Τηλ: 26920 24780

- Helmos Palace
Στην αναζήτηση της πολυτέλειας μπορείς να επιλέξεις το Helmos Palace. Βρίσκεται 15 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο.
Μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει 110€
Τηλ: 26920 29222V.I.PΙΩΑΝΝΙΝΑ

external image 298_79_DSCF0565.jpg
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ (ΕΛΕΩ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ).
12-2-2011. OFLIS[ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ] - Η ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ, ΤΙΓΚΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ... ΝΟΝΟΣ


NONOS

==

external image 997250801iakovakis-Milies2_2.jpg

IAKOVAKIS-SUITES.GR // ΜΑΓΚΕΣ ΕΔΩ ΗΜΟΥΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΑΚΙ. ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ. ΠΗΛΙΟ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΡΩΠΗ.

1-2-2011,OFLIS
external image 20.jpeg ΚΑΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΣΠΑΕΙ) . ΑΝΤΕ ΛΕΦ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ


external image 91_Limneon_Resort3.jpg HOTEL LIMNEON - ΚΑΣΤΟΡΙΑ


OFLIS