ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ από τον καύσωνα!
Οι θερμοκρασίες χτυπούν «κόκκινο» κι εμείς πρέπει να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες προστασίας, ιδίως αν φροντίζουμε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, για να περάσουμε όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα τις μέρες του καύσωνα. Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού.
Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός έχει σημαντικές θερμορυθμιστικές ικανότητες, χάρη στις οποίες μπορεί να προσαρμοσθεί ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως και σε χαμηλές), μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες της υγείας, όχι μόνο στα ευπαθή άτομα, αλλά και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα υγείας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Ν. Σπαντιδέας, τονίζει ότι «οι ακραίες ηλικίες, δηλαδή τα βρέφη και οι υπερήλικες, αποτελούν την πρώτη και πιο συχνή κατηγορία και αυτό γιατί στα μεν βρέφη οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική προστατευτική τους ισχύ, ενώ στους υπερήλικες παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες προσαρμογής και θερμορύθμισης».
Στις ευπαθείς ομάδες επισημαίνει, συγκαταλέγονται και οι εγκυμονούσες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στους τελευταίους μήνες της κύησης λόγω καρδιο-κυκλοφορικής και αναπνευστικής επιβάρυνσης την οποία υφίστανται εξαιτίας της κύησης.
external image images?q=tbn:ANd9GcTqoPe3RYalnZ4sqJHj_lQ0t6_yVUB6uXT-Z19JFV7ZNKUrDjAI2FWHfis

Ακόμα, άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως αυτά που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος δεν ρυθμίζεται θεραπευτικά, παρουσιάζουν εξαιρετική δυσανεξία στη ζέστη. Τα άτομα με παθήσεις του αναπνευστικού υποφέρουν, επίσης, στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και άτομα με παθήσεις του καρδιαγγειακού.
Προβλήματα με τον καύσωνα μπορούν όμως, σύμφωνα με τον γιατρό, να παρουσιάσουν και άτομα που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Για αυτό όλοι οι άνθρωποι σε περίοδο καύσωνα θα πρέπει να ακολουθούν κάποια μέτρα πρόληψης, όπως για παράδειγμα την αποφυγή άσκησης και βαριάς εργασίας, την παραμονή σε καλώς κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους. Πρέπει ακόμη να ντύνονται με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν καπέλο.
Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι και η διατροφή, υποστηρίζει ο κ. Σπαντιδέας.
«Απαραίτητη είναι η κατανάλωση άφθονων δροσερών υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί) και η τροφή πρέπει να είναι ελαφρά και εύπεπτη, με προτίμηση τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά και όχι μεγάλα και αραιά, ενώ πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην ποσότητα του αλατιού, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σημαντικό όπλο κατά του καύσωνα είναι και τα συχνά, δροσερά ντουζ», εξηγεί.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ειδικά μέρες με υπερβολική ζέστη και καύσωνα, πρέπει να προσέξουμε πολύ τη διατροφή μας, ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες.
Υπάρχουν μερικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε:
Να αποφεύγουμε:
Πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά, γιατί το αλκοόλ κάνει το σώμα μας να χάνει τα υγρά πιο γρήγορα. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε ποτά με καφεϊνη (όπως καφέ και τσάι), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, αλλά και ποτά με ζάχαρη γιατί η ζάχαρη επιβραδύνει την απορρόφηση των υγρών από το αίμα.
Φαγητό:
Φυσικά πρέπει να τρώμε ελαφριά φαγητά και μικρά και συχνά γεύματα. Ευτυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες αφθονούν τα φρούτα και τα λαχανικά, οπότε καλό είναι τα ζεστά μεσημέρια του καύσωνα να τρώμε κρύες σαλατούλες και να αφήνουμε τα πιο μεγάλα γεύματα για το βράδυ.
Μην ξεχνάτε πως το σώμα μας έχει ανάγκη τις θερμίδες για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ιδρώνει και να παραμένει δροσερό. Οπότε φροντίστε μέσα στη μέρα να τρώτε έτσι ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Αποφύγετε φαγητά με πολλές πρωτεϊνες, γιατί ανεβάζουν το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία. Προτιμήστε το ψαράκι από το κόκκινο κρέας, αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα ζεστά φαγητά και τα τηγανιτά και να τρώτε ελαφρώς αλατισμένα φαγητά.
Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε το μαγείρεμα τις μεσημεριανές ώρες. Μαγειρέψτε καλύτερα πολύ νωρίς το πρωί ή το βράδυ που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

infokids.gr

nonos

‘Μαμά, πεινάω’: Πώς το αυξημένο βάρος των παιδιών αντί για… ύψος έγινε κίνδυνος για την υγεία τους

Οι γιαγιάδες μας θεωρούσαν -και ακόμα θεωρούν- ότι ένα στρουμπουλό παιδί σφύζει από υγεία. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη, αφού όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα συνεχώς επιβεβαιώνουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα με άμεσες συνέπειες για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά και για την μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Δυστυχώς, η χώρα μας πρωτοπορεί στις στατιστικές τις Ευρώπης, ενώ ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων συνεχίζει να αυξάνεται.
Ετυμολογικά, παχυσαρκία είναι η συσσώρευση περίσσειας λίπους στο σώμα, σε βαθμό που να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ατόμου. Η συσσώρευση λίπους στο σώμα λαμβάνει χώρα όταν η ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες που τρώμε) υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη (θερμίδες που ‘καίμε'). Επομένως θεωρητικά η λύση του προβλήματος είναι απλή: αρκεί να τρώμε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο. Γιατί όμως η εφαρμογή της θεωρίας είναι τόσο δύσκολη, ειδικά για τα παιδιά μας;

Γενετικοί παράγοντες
Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από 500 γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία, η ραγδαία αύξηση στο ποσοστό των ατόμων με αυξημένο σωματικό βάρος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αλλαγές στο γενετικό υλικό. Όλες οι έρευνες που εξετάζουν την γενετική προέλευση της παχυσαρκίας καταλήγουν ότι η προδιάθεση για αυξημένο βάρος είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα μικρό λιθαράκι που οδηγεί στην αύξηση βάρους. Σε τελική ανάλυση, φαίνεται ότι το περιβάλλον είναι εκείνο που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο και ωθεί στην εκδήλωση του προβλήματος.

Διατροφικές συνήθειες
Τι έχει αλλάξει στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας; Η ποιότητα, η ποσότητα ή ο τρόπος διατροφής; Μάλλον λίγο από όλα. Καταρχήν η πληθώρα αγαθών έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην επιλογή τροφίμων τα οποία είναι αποδεκτά και προτιμητέα από τα παιδιά. Έτσι, ενώ παλιά το φαγητό σε ένα σπίτι ήταν συγκεκριμένο και ίδιο για όλα τα μέλη της οικογένειας, πλέον τα παιδιά φαίνεται να έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ισχύ σε ότι αφορά τα γεύματα τους. Για παράδειγμα, σε πολλά νοικοκυριά όταν το παιδί αρνείται να φάει σαλάτα, όσπρια, ψάρι και άλλα φαγητά που συχνά αποτελούν αντικείμενο αποστροφής για τα παιδιά, δίνεται κάποια άλλη επιλογή (ψωμοτύρι, τοστ, ή ακόμα και το μαγείρεμα άλλου φαγητού π.χ. μακαρόνια, πατάτες με αυγά κλπ). Σε αυτή την τακτική φαίνεται να πρωτοστατούν ο παππούς και η γιαγιά, οι οποίοι είναι συχνά υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών ‘κακομαθαίνοντας' τα εγγόνια τους.
Από την άλλη μεριά, πολλοί γονείς σερβίρουν μεγάλες μερίδες στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα άθελα τους να το υπερσιτίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές οικογένειες τα παιδιά καταναλώνουν μερίδες ενηλίκων από την ηλικία των 5-6 ετών. Τέλος, η παράλειψη του πρωινού, η απουσία ενδιάμεσων σνακ ή το τσιμπολόγημα, η συχνή κατανάλωση ‘junk food', η έλλειψη σταθερών ωραρίων στα γεύματα αποτελούν μερικές από τις συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά.

Διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής
Ωστόσο το πρόβλημα ξεκινάει ακόμα νωρίτερα, αφού φαίνεται ότι η διατροφή της εγκύου αλλά και οι πρακτικές σίτισης του βρέφους τα πρώτα χρόνια, μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική και ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, ο αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες ζωής και ο σωστός απογαλακτισμός (εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους) αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες. Αντίθετα, η χορήγηση βρεφικού γάλακτος αντί του θηλασμού και η εισαγωγή τροφίμων πολύ νωρίς ή πολύ αργά, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

‘Κάνε ότι λέω, όχι ότι κάνω'
Ένα συχνό λάθος είναι όταν περιμένουμε από τα παιδιά να συμμορφωθούν σε λεκτικές νουθεσίες, χωρίς να εφαρμόζουμε οι ίδιοι αυτά που λέμε. Ωστόσο η εικόνα-πρότυπο που δίνουμε είναι πολύ πιο ισχυρή από τα λόγια, τα οποία μάλιστα μπερδεύουν το παιδί όταν δεν είναι σε συμφωνία με τις πράξεις μας. Επίσης σύνηθες φαινόμενο είναι η διάκριση στον τρόπο διατροφής μεταξύ αδερφών, όταν το ένα παιδί είναι υπέρβαρο και το άλλο όχι. Η τακτική αυτή περνάει εντελώς λάθος μήνυμα και στα δύο, αφού το μεν υπέρβαρο παιδί νιώθει ότι αδικείται ή τιμωρείται, ενώ το παιδί με υγιές βάρος θεωρεί ότι μπορεί να τρώει ότι θέλει. Στην πραγματικότητα, η διατροφή που πρέπει να ακολουθείται και στις δύο περιπτώσεις είναι κατά κανόνα η ίδια, απλώς με την εφαρμογή της, το μεν υπέρβαρο παιδί διατηρεί το βάρος του ή χάνει με αργό ρυθμό, ενώ το παιδί με υγιές βάρος εξασφαλίζει βέλτιστη ανάπτυξη.

Γονείς σε δίαιτα
Η συχνή ενασχόληση των γονέων (ειδικά των μητέρων) με δίαιτες, επίσης δρα αρνητικά, αφού τα παιδιά που έχουν ως πρότυπο ένα γονέα σε διαρκή προσπάθεια απώλειας βάρους, συχνά καταλήγουν να απασχολούνται υπέρ του δέοντος με το φαγητό και το βάρος τους.

Άσκηση - η άλλη όψη του νομίσματος
Τα αίτια που αναφέρθηκαν ως τώρα έχουν να κάνουν κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Όμως τι γίνεται με την άσκηση;
Δυστυχώς, οι ευκαιρίες για οργανωμένη (σπορ, γυμναστική στο σχολείο) και μη οργανωμένη άσκηση (παιχνίδι στη γειτονιά, στην παιδική χαρά) έχουν ελαχιστοποιηθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί: μαθήματα, έλλειψη χρόνου, κόστος, ασφάλεια κλπ. Ωστόσο, ο σημαντικότερος λόγος που αναφέρεται από τα ίδια τα παιδιά είναι κοινός: βαριούνται. Δεν τους αρέσει να ασκούνται, προτιμούν να δουν τηλεόραση, να ασχοληθούν με τον υπολογιστή ή να παίξουν βιντεοπαιχνίδια. Γιατί; Μάλλον γιατί... έτσι έχουν μάθει. Έτσι έχουν μεγαλώσει και το ίδιο παράδειγμα βλέπουν και από τους γονείς τους. Άλλωστε τα περισσότερα κάνουν τόσες δραστηριότητες (μελέτη, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια κλπ) που δεν έχουν το κουράγιο, ούτε τη διάθεση να κινηθούν. Δηλαδή, ενώ κουράζονται νοητικά και ψυχολογικά, σωματικά είναι τελείως ‘απροπόνητα'. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα παιδιά μας σήμερα είναι σαν να εργάζονται με πλήρες ωράριο από την ηλικία των 10 ετών. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην εξωσχολική μελέτη αφού πάνω από τα μισά παιδιά (57%) μελετούν εκτός σχολείου περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόλις 19%.

Συμπέρασμα
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολλά και αλληλένδετα. Η επίλυση του προβλήματος χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα, ωστόσο κρίνεται αναγκαία, αφού αποτελεί επένδυση για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή για τις γενιές που θα έρθουν.

Σημείωση
Στα εξωτερικά ιατρεία της Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» λειτουργεί δωρεάν κάθε Τρίτη 9.00 π.μ.-14.00 μ.μ. Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας. Το Ιατρείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Καθηγητή κυρίου Χρούσου και της Παιδιάτρου - Λέκτορα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής κυρίας Περβανίδου. Στο Ιατρείο υπάρχει ομάδα παιδιάτρων, παιδοαναπτυξιολόγου, παιδοενδοκρινολόγου, παιδοδιαιτολόγων και παιδοψυχολόγου. Οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο 1535 και 2107467009-10 ή να περάσουν από το Ιατρείο τις ώρες λειτουργίας.

Μαρία Κολοτούρου
Εθελοντική επιστημονική συνεργάτης στο φόρουμ της ΕΕΕΓ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική συνεργάτης της Α' Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"
url: www.dietforall.gr, e-mail: maria.kolotourou[at]mendcentral.org

νονοςΟι λίγες ώρες ύπνου έχουν σοβαρές συνέπειες, κυρίως για τις γυναίκες.


Υπάρχει μεγάλο ποσοστό κόσμου που δεν ευχαριστιέται τον ύπνο του με αποτέλεσμα να ξυπνάει αναγκαστικά και να νυστάζει. Οι γιατροί μας λένε ότι η έλλειψη ύπνου είναι ιδιαίτερα επιζήμια κυρίως για τις γυναίκες τις οποίες χτυπάει στο πρόβλημα της υπέρτασης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που δεν συμπληρώνουν οκτώ ώρες ύπνου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αρτηριακή πίεση από ότι οι άντρες. Οι έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άντρες λόγω των πολλαπλών τους καθηκόντων: σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες. Επίσης το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου διαταράσσει το ορμονικό σύστημα που ελέγχει την όρεξη συνηγορεί με την άποψη ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι γυναίκες διαφέρουμε από τους άντρες και σε κάτι άλλο, στην τάση μας να αναλύουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση και να παραμερίζουμε τη λογική. Αυτή μας η τάση επιτείνεται δραματικά με την έλλειψη ύπνου οπότε καλά θα κάνουν οι σύντροφοι να μας νανουρίζουν, θα γλιτώσουν έτσι και λίγη γκρίνια.


νονος
ΠΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΤο 1/5 των παιδιών που πηγαίνουν στην Α΄ Δημοτικού έχουν κάποιο οφθαλμικό πρόβλημα που χρειάζεται χρόνια κλινική παρακολούθηση. Ο οφθαλμολογικός έλεγχος εγγραφής στο σχολείο, έρχεται να λύσει παρεξηγήσεις αλλά και να παράσχει διευκολύνσεις στα παιδιά που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στην όρασή τους.


«Η ελληνική εμπειρία φαίνεται ότι είναι ταυτόσημη με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα : το 1/5 των παιδιών που πάνε στην Α΄ Δημοτικού έχουν κάποιο οφθαλμικό πρόβλημα που χρειάζεται χρόνια κλινική παρακολούθηση», τονίζει αναλυτικά ο κ. Αναστάσιος Χαρώνης(MD), χειρουργός - οφθαλμίατρος, διευθυντής Τμήματος Παιδοφθαλμολογίας - Στραβισμού στο ιατρικό ινστιτούτο Athens Vision.


Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σχολικός πίνακας με τα ορνιθοσκαλίσματα του δασκάλου γίνεται βραχνάς για τους μαθητές που μόλις έχουν καθίσει στα θρανία. Στο πλαίσιο μίας διαδικασίας που στηρίζεται πρωτίστως σε οπτικές πληροφορίες, το παιδί καλείται να αποκωδικοποιήσει νοηματικές έννοιες που ενίοτε δεν έχουν καμία λογική. Το πρόβλημα μάλιστα μεγεθύνεται όταν γονείς και δάσκαλοι θεωρούν την επάρκεια της όρασης στη σχολική τάξη, δεδομένη.


«Η κακή όραση είναι πολύ εύκολο να εξισωθεί με μαθησιακή δυσκολία», συμπληρώνει ο κ. Χαρώνης. «Στην περίπτωση κατά την οποία οι γλωσσικές βάσεις είναι ελλιπείς (λόγω περιορισμένης όρασης), κάθε γλωσσική και λεκτική ανεπάρκεια πολλαπλασιάζεται και το μέλλον του παιδιού ως "αδύναμου μαθητή" είναι πολύ πιθανό».Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πολλοί γονείς θεωρούν «περιττή, την τυπική διαδικασία του οφθαλμολογικού ελέγχου που επιβάλλει η ελληνική πολιτεία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες. Όπως χαρακτηριστικά λένε, το παιδί τους συμπεριφέρεται "φυσιολογικά" και βλέπει καλά».» Η καθυστέρηση ωστόσο της σωστής οφθαλμολογικής διάγνωσης, μπορεί δυνητικά να έχει δραματικές συνέπειες στην αποκατάσταση της όρασης του οφθαλμού», εκτιμά ο ιατρός.


Η σύγχυση των γονέων


Πολλοί γονείς συγχέουν την οφθαλμολογική εξέταση της οπτικής οξύτητας σε προγράμματα προληπτικού σχολικού ελέγχου, με τον ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο που γίνεται από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο με χρήση ειδικού εξοπλισμού.


«Στην πρώτη περίπτωση ελέγχουμε την οπτική οξύτητα και μάλιστα σε μια μόνο συγκεκριμένη απόσταση», εξηγεί ο κ. Χαρώνης. «Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται πάντα για κάθε οφθαλμό ξεχωριστά, για την ανίχνευση προβλήματος όρασης στο ένα μόνο μάτι που αφορά τουλάχιστον 1 στα 20 φυσιολογικά παιδιά. Στη δεύτερη περίπτωση ελέγχουμε στοχευμένα την οπτική οξύτητα για κοντά και μακριά του κάθε οφθαλμού, τη διαθλαστική δύναμη των οφθαλμών, την προσαρμογή, την στερεοσκοπική συνεργασία των οφθαλμών και τον βαθμό διόφθαλμης ταύτισης, την οφθαλμό - κινητικότητα και συνεργασία των οφθαλμών κατά τις βλεμματικές κινήσεις (π. χ. έλεγχος σακκαδικών κινήσεων, επάρκεια σύγκλισης εγγύτητας), την περιφερική όραση και την χρωματική αντίληψη».


Με τον ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο, ο ειδικός έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει προβλήματα αστιγματισμού, υπερμετρωπίας, αμβλυωπίας καθώς και στραβισμού / διόφθαλμης συνεργασίας, τα οποία και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στον απλό σχολικό οφθαλμολογικό έλεγχο της οπτικής οξύτητας.


Στις περιπτώσεις αυτές, είτε συνταγογραφούνται γυαλιά οράσεως είτε προτείνεται κλινική παρακολούθηση σε συχνότητα που εξατομικεύεται ανάλογα με το παιδί. Εάν ο οφθαλμολογικός έλεγχος είναι φυσιολογικός, τότε προτείνεται επανέλεγχος σε δύο έτη.


Άγνοια: ο μεγαλύτερος εχθρός


Πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξε ότι οι γονείς στην μεγάλη τους πλειοψηφία (87%) δεν είναι ενημερωμένοι ότι 1 στα 3 παιδιά αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης.Με βάση πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης μόνον η μυωπία αφορά 1 στα 4 παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (παιδιά Γυμνασίου).

ΤΟVIMA.GR
ΝΟΝΟΣ
ΑΠΟ GLAMOURMAGAZINE.GR

Το μυστικό για όμορφα μαλλιά


E-mail
external image 3_14.jpgΒρίσκεται στο...αβγόΜάλιστα, πολύ σωστά διαβάσατε. Το αυγό περιέχει συμπυκνωμένα πανίσχυρα θρεπτικά συστατικά και πρωτείνες τα οποία μπορούν να δυναμώσουν τα μαλλιά, να τα κάνουν λαμπερότερα και πυκνότερα. Για να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές τους ομως δεν πρέπει να τα φάτε μα να τα φορέσετε σαν μαλακτική κρέμα. Σπάστε δύο αβγά και χτυπήστε τα σε ένα μπώλ. Στη συνέχεια περάστε τα κατά μήκος των μαλλιών σας, αφήστε τα για 2 λεπτά και ξεβγάλτε πάρα πολύ καλά. Συνεχίστε κανονικά με το λούσιμό σας. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.Οι φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων προσβάλλουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες, και εκδηλώνονται κυρίως με δύο μορφές: τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Ποιες είναι, όμως, οι αιτίες, πόσο επικίνδυνες είναι και πώς θεραπεύονται;Κιρσοί ονομάζονται οι διογκωμένες, ψηλαφητές με το χέρι φλέβες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες μεταξύ 30 και 70 ετών. Παράγοντες κινδύνου είναι η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με κιρσούς, η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η εγκυμοσύνη και η παρατεταμένη ορθοστασία.

Δημιουργούνται από την εξασθένηση του τοιχώματος και τη δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων. Αρχικά δε δίνουν κανένα σύμπτωμα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλούν πόνο, βάρος, κάψιμο, οίδημα, νυχτερινές κράμπες, αλλαγή στο χρώμα και σκλήρυνση του δέρματος γύρω από τον αστράγαλο καθώς και έλκη (πληγές), που επουλώνονται πολύ δύσκολα. Η σοβαρότερη όμως επιπλοκή των κιρσών είναι η θρόμβωση.

Η θεραπεία
Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών είναι ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές λύσεις, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι το ενδαγγειακό stripper, το ενδαγγειακό laser, οι ραδιοσυχνότητες και η μικροκιρσεκτομή. Κάθε μία από τις τεχνικές αυτές έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, αντενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Για το λόγο αυτό, η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και να εφαρμόζεται από χειρουργούς που έχουν πείρα σε όλες τις προαναφερθείσες τεχνικές. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται άριστα αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές και με πολύ μικρά ποσοστά υποτροπών.

Οι ευρυαγγείες
Ευρυαγγείες είναι οι ορατές, αλλά όχι διογκωμένες φλέβες που βρίσκονται αμέσως κάτω από την επιδερμίδα.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ορθοστασία και η απουσία άσκησης.

Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε εκτεταμένες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για ήπιο πόνο και αίσθημα βάρους. Δεν είναι ιατρικό, αλλά έντονα αισθητικό πρόβλημα κυρίως για τις γυναίκες.


Η αντιμετώπιση
Η αντιμετώπισή τους γίνεται ανώδυνα με τη μικροσκληροθεραπεία, τη χρήση laser ή θερμοπηξίας. Η επιλογή της θεραπείας σχετίζεται με το μέγεθος και την εντόπιση των ευρυαγγειών. Οι πυκνότερες και μεγαλύτερες σε μέγεθος αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με τη μικροσκληροθεραπεία, ενώ οι μικρότερες και αραιότερες με τη θερμοπηξία ή το laser.

Όταν εφαρμόζονται σωστά, όλες οι θεραπείες είναι ανώδυνες και τα αποτελέσματα θεαματικά. Οι ευρυαγγείες μπορεί στο μέλλον να ξαναδημιουργηθούν στα ίδια ή σε διαφορετικά σημεία των κάτω άκρων. Για το λόγο αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται μία μικρή θεραπεία συντήρησης κάθε λίγα χρόνια.

MOTHER.GRNONOS